Een verfrissende combinatie

image_pdfimage_print

Een verfrissende combinatie

Tekst en foto: Beatrice Dees

Een fagotkwartet hoor je niet dagelijks op de radio of in de concertzaal. Er zijn wel veel fagotconcerten geschreven door oude en hedendaagse componisten, fagotkwartetten zijn er niet zo veel.

Maar…..

Tijdens het Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug 2018 klonk Fagotkwartet no. 2 van François Devienne (een Franse tijdgenoot van Haydn). Voor drie strijkers en met de fagot in de hoofdrol: Pieter Kramers fagot, Margreet Holleman viool, Penelope Meijboom altviool en Marietje van Eeghen cello.

Hoe is dit kwartet tot stand gekomen? De kwartetleden Margreet, Penelope, Marietje en Pieter spelen alle vier in het KamerOrkest Driebergen. Het orkest werft leden en om meer bekendheid te krijgen wilde dit orkest meer van zich laten horen. Hoe doe je dat? Antwoord:

spelen in kleine ensembles. Zo ontstonden vijf (!) ad hoc-ensembles die allemaal op het festival gespeeld hebben.

Hoe kijken de vier musici terug op deze ervaring?

Pieter speelt op een Heckelfagot, gebouwd in 1906. Over de componist vertelt hij: ‘François Devienne was behalve componist ook dirigent, fluitist en fagottist, dus hij wist hoe hij voor het instrument moest schrijven. Wij hebben onze partijen thuis gestudeerd en daarna kwamen we als kwartet bij elkaar. We hebben drie keer geoefend en meteen bij de eerste keer was het al echt muziek maken!’ Pieter heeft ooit een aantal fagotkwartetten aangeschaft, maar ‘dit was de eerste keer dat ik echt voor een uitvoering heb geoefend en dat is geweldig bevallen! Dat doen we nog eens! Misschien spelen we de volgende keer weer in deze samenstelling, want ik heb nog een paar kwartetten op de plank liggen…..’

De drie strijkers zijn wel gewend aan ensemblespel, maar voor hen was dit toch even wennen. Penelope vind het een verfrissende combinatie.

Margreet heeft veel strijkkwartetten gespeeld, zij is een geroutineerd kamermusicus en kent de valkuilen. In deze samenstelling was het nog niet duidelijk of de violist of de fagottist aanvoert. Dat wordt dus een aandachtspunt; iets om aan te werken.

Marietje heeft er van genoten om dit kwartet in te studeren, ‘de vier musici zaten op dezelfde golflengte en dat werkte goed!’

Op zaterdag speelde het ensemble in het restaurant van de Kraaybeekerhof. De ruimte is daar vrij klein, dus kon het geluid er niet weg. De oplossing was eenvoudig: de deur werd opengezet zodat de mensen die buiten liepen of zaten er ook van konden genieten.

De volgende dag werd het fagotconcert van Devienne herhaald in Doorn.

Behalve op het Muziekfestival heeft het kwartet ook gespeeld in het Gemeentehuis, op de ontvangst voor nieuwe bewoners van de Heuvelrug.

www.kamerorkestdriebergen.nl