Niet tevreden met een zesje

image_pdfimage_print

Vocaal Octet 8+

Tekst: Beatrice Dees foto: Mila Burke

Nee, ze houden er niet van als een compositie niet goed afgewerkt wordt, het moet goed gekend zijn en de samenklank optimaal: ze gaan voor een acht plus!

Intussen zingen de vier vrouwen en de vier mannen (van elke stemsoort twee) al enkele jaren samen in kamerkoor Vocaal Octet 8+.

Wel een eigenaardige naam voor een kamerkoor…Octet 8+ … maar het is heel eenvoudig: acht zangers plus de dirigent.

Eigenlijk hebben ze geen voorkeur voor een bepaalde stijlperiode, maar het moet wel ‘klassiek’ zijn. Ze zingen muziek uit de renaissance, barok- daarin is veel repertoire te vinden- uit de romantiek, maar ook moderne muziek uit de 20e en 21e eeuw van componisten als Hugo Distler (Duitsland), Péteris Vasks (Letland), of Ruth Watson Henderson (Canada)- staat op het repertoire.

Meestal bestaat een concert uit a capella composities, maar het kamerkoor werkt ook graag samen met een strijkkwartet of met pianobegeleiding.

In onderling overleg komt het programma tot stand. Het begint met brainstormen. Maar dirigent Maud Meilof heeft veel invloed op de programmakeuze; zij neemt de beslissingen, want zij is de artistiek verantwoordelijke.

‘We repeteren niet iedere week, maar wel regelmatig en we lassen extra repetities in als dat nodig is’ zegt Willem Wander van Nieuwkerk. ‘Omdat iedereen zijn partij kent, kan de dirigent aan de klank werken en de puntjes op de i zetten’

Cor Wattel merkt op dat dit koor anders functioneert dan de meeste koren: ‘We hebben geen bestuur; een paar taken worden onderling verdeeld en af en toe wordt er gerouleerd. Zo kunnen we onze energie richten op het zingen. We willen geen 6-je, we streven naar een 8+ maar we zijn wel amateurs.

Acht is een mooi aantal, we passen nog net in een huiskamer, want dat is waar meestal gerepeteerd wordt.’

Octet 8+ geeft meestal twee keer per jaar een concert.

‘Het laatste concert (oude muziek afgewisseld met moderne muziek) hebben we met begeleiding van een strijkkwartet gegeven. Het klonk prachtig’, vertelt Mariëlle van Kilsdonk. ‘Wat een belevenis. Dat moeten we vaker doen.’

‘We werken het hele jaar aan één programma, dat voeren we een of twee keer uit, meestal in het voorjaar en we zingen ook in de GGZ-instelling Zon en Schild.

Het zou leuk zijn om zo’n programma vaker uit te voeren, maar dan heb je een podium en publiek nodig’ mijmert Cor Wattel. ‘Dus: Wie een podium en publiek heeft, maar nog een mooi ensemble zoekt, kan ons mailen.’

octetachtplus@gmail.com